Την τύχη της Αγίας Σοφίας καλείται να αποφασίσει στις 2 Ιουλίου το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και θα εξετάσει αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος του 1934 που μετέτρεψε τον ναό-σύμβολο σε μουσείο και της επαναλειτουργίας του ως τζαμί.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μία σειρά από ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Άγκυρα τις τελευταίες εβδομάδες και έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται ότι ανήμερα της επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης διαβάστηκε προσευχή μέσα στο παγκόσμιο μνημείο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να άναψε το πράσινο φως για να μετατραπεί σε τζαμί.
Στις 2 Ιουλίου το 10ο τμήμα του τουρκικού ΣτΕ θα συζητήσει την προσφυγή, ενώ σε αντίστοιχη δικαστική προσφυγή που είχε γίνει το 2016 ο τότε εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει την απόρριψή της και τη διατήρηση του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.
Παρά τους υψηλούς τόνους που επιχειρεί να διατηρήσει η Τουρκία με την Ελλάδα και την Κύπρο σε πολλά μέτωπα, η κίνηση σχετικά με την Αγία Σοφία μπορεί να ερμηνευθεί και ως εσωτερικής κατανάλωσης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει τα ποσοστά του κόμματός του AKP να πέφτουν κάτω από το 30%.
Η «μάχη» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πάντως, έχει ξεκινήσει ήδη από το 2005, όταν ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός, όταν οργανώσεις είχαν καταθέσει προσφυγή για την ακύρωση του διατάγματος του 1934. Τον Μάρτιο του 2009 το ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι δεν υπάρχει καμία παραβίαση με το να χρησιμοποιείται η Αγία Σοφία ως μουσείο και απέρριψε την προσφυγή.
Μετά από έφεση η υπόθεση μεταφέρθηκε στα ανώτερα κλιμάκια του τουρκικού ΣτΕ, το οποίο, στις 10 Δεκέμβρη 2012, έλαβε την ίδια απόφαση, ενώ στις 6 Απριλίου 2015 απέρριψε νέα προσφυγή.